Taal in tekens

Thema 2017: Schrift

Duizenden jaren lang was taal spreektaal. Zo’n 5000 jaar geleden werd taal voor het eerst in tekens gevangen. Eerst waarschijnlijk vanuit economisch oogpunt, om bijvoorbeeld transacties vast te leggen. Al snel waren ook religieuze en culturele aspecten de moeite van het noteren waard. Het vangen van taal in tekens is inmiddels de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld. Wat betekent dat? Wat heeft het schrijven van taal ons gebracht? Hoe zijn onze tekens veranderd? Welke waarde kennen we eraan toe? Deze en andere vragen onderzoeken we in 2017. Hoe zijn bijvoorbeeld de tekens die we gebruiken om taal te verbeelden veranderd? Waarom verschillen ze per plaats? Wat is het verschil tussen talen met en zonder schrift? En waarom vinden we het ene schrift mooier dan het andere?

Activiteiten

  • Op de Nacht van Kunst en Kennis (16 september) buigen we ons over het handschrift. Hoe veranderen onze handschriften, wat betekent dat?
  • Op 29 oktober, op de Themadag Chinese taal en cultuur, staan we stil bij hoe Chinezen met taal en schrift omgaan en hoe anders dat is dan Europeanen dat doen. Deze dag vormt tevens de lancering van een tentoonstelling hierover in BplusC
  • Van 29 oktober tot en met 11 januari tonen we in BplusC de tentoonstelling 'Vol van Karakter: Chinees in Leiden'. Hierin staat de relatie tussen Chinese taal en schrift centraal.
  • Hoe taal eruit ziet, beïnvloedt hoe we taal ervaren. Typografie en vormgeving spelen daarbij een belangrijke rol. Hoe werkt dit precies? In samenwerking met Carel Helder tonen we vanaf november een beeldend overzicht met Taalverbeelders

Lees nu alvast het essay waarin we het thema verkennen!