Vol van karakter: Chinees in Leiden

Tentoonstelling

De tentoonstelling was te zien van 29 oktober 2017 tot en met 11 januari 2018 in BplusC, bibliotheeklocatie Nieuwstraat 4, Leiden. Heb je de tentoonstelling gemist? De catalogus is nog verkrijgbaar in onze webwinkel.

Het Chinees in beeld

Over ‘het Chinees’ bestaan allerlei mythes en misvattingen, die vooral betrekking hebben op hoe anders, vreemd en complex de taal is. Gastconservator Jeroen Wiedenhof koos 15 objecten die tonen hoe Chinezen met taal omgaan. Die variëren van een sportshirt met een tekst in het handschrift van Mao tot een Chinese speelgoedtank, te koop bij een Leidse discountwinkel. Fotograaf Pim Top legde de objecten vast op hyperrealistische wijze.

Sinoloog en taalkundige Jeroen Wiedenhof is verbonden aan de Universiteit Leiden en houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met Chinese talen en schriften. In de catalogus bij de tentoonstelling licht Wiedenhof zijn keuze op persoonlijke wijze toe en biedt zo een intrigerend inkijkje in een van de grootste talen ter wereld. Hij voert ons langs tradities, vernieuwingen, taalspelletjes en buitenlandse invloeden en laat zien dat er steeds meer Chinees om ons heen te vinden is. Kijkend naar Leiden en China door de ogen van Jeroen Wiedenhof gaat er een wereld voor je open.

Filmclips

Voor de tentoonstelling zijn enkele video's gemaakt waarin Jeroen Wiedenhof de verhalen achter de objecten toelicht.