Het Taalmuseum

Taal is overal. Taal vormt en verbindt onze levens en relaties. Ze beïnvloedt en verandert de wereld. Ten goede, ten kwade. En iedereen heeft er een mening over. Over toon en stijl, over spelling en grammatica, over meertaligheid en moerstaal. We beheersen allemaal minstens een taal, veel mensen nog een tweede, en sommigen meerdere talen. De grote verscheidenheid van talen in de wereld blijft fascineren.

Zo’n rijk en dynamisch onderwerp verdient een eigen plek. Een museum, maar geen standaardmuseum, want taal leeft overal om ons heen. Daarom kiezen we voor de openbare ruimte, met de stad als museaal podium. Het Taalmuseum organiseert tentoonstellingen en activiteiten op wisselende locaties, altijd in samenwerking met relevante partners.

Kennis en enthousiasme

Het Taalmuseum wil de kennis van en het enthousiasme over taal bevorderen. Grote talen en kleine talen, talen van de wereld en talen van het land. Het museum laat op een laagdrempelige manier de schoonheid, creativiteit en mogelijkheden van taal zien. Taal is denken en dichten, debatteren en dromen. Taal is verwoorden, verhalen en vertalen. Taal maakt ons tot wie we zijn. Het Taalmuseum koestert alle aspecten en mogelijkheden van taal en presenteert die aan een zo groot mogelijk publiek.

Meer weten?

Lees hier meer over onze visie.