Muurgedichten.nl

Website vol verhalen

In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad ruim 120 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD een nieuwe website: muurgedichten.nl. Hierop zijn alle gedichten te beluisteren, is informatie te vinden over de gedichten en hun auteurs en worden fiets- en wandelroutes langs de muurgedichten aangeboden.

Zo’n honderd vrijwilligers, studenten, stagiaires, vertalers, wetenschappers en andere poëzieliefhebbers gingen op zoek naar verhalen en achtergrondinformatie. Zij deden onderzoek naar de dichters, verzamelden foto’s en spraken de gedichten in. Het resultaat is een zeer complete website met een unieke verzameling poëzie. De website wordt bovendien uitgebreid met educatief materiaal en verhalen van inwoners en bezoekers van Leiden. 

Tentoonstelling: Als muren spreken

Voor de nieuwe website gingen stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman op zoek naar stadsverhalen over de muurgedichten. Ze spraken initiatiefnemers, bewoners van huizen met een gedicht, omwonenden en liefhebbers. Hun verhalen waren te zien in de tentoonstelling Als muren spreken. Deze tentoonstelling was van 9 juni tot 15 juli 2018 in Old School op het Pieterskerkhof in Leiden, en van 31 oktober 2018 tot 18 januari 2019 in het Stadhuis Leiden. 

Docenten gezocht

Lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs mag uiteraard niet ontbreken. Ben jij een onderwijsprofessional en wil je ons helpen? Neem contact met ons op.