Als muren spreken

Tentoonstelling over de Leidse muurgedichten

Wat betekenen de muurgedichten voor Leiden? In opdracht van het Taalmuseum gingen stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmakers Leendert Beekman en Michiel Keller dit voorjaar op pad. Hun mooiste verhalen zijn dit najaar opnieuw te zien, in het Stadhuis van Leiden. 

Tentoonstelling 'Als muren spreken'

Het Taalmuseum vroeg stadsfotograaf 2017-2018 Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmakers Leendert Beekman en Michiel Keller op zoek te gaan naar stadsverhalen over de muurgedichten. Ze spraken initiatiefnemers, bewoners van huizen met een gedicht, omwonenden en liefhebbers. Hun verhalen waren deze zomer te zien bij Old School op het Pieterskerkhof. Op veler verzoek krijgt de tentoonstelling deze winter een plek in het stadhuis van Leiden. De tentoonstelling vertelt in woord en beeld het verhaal over de muurgedichten, de stad en de taal. Bezoekers kunnen hier ook hun kennis over de muurgedichten testen. 

De Leidse muurgedichten

In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad ruim 100 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en stichting TEGEN-BEELD de vernieuwde website muurgedichten.nl, die deze zomer werd gelanceerd. Hierop zijn alle gedichten te beluisteren, is informatie te vinden over de gedichten en hun auteurs en worden fiets- en wandelroutes aangeboden. 

Nieuwe website

Samen met initiatiefnemer Stichting TEGEN-BEELD en tientallen vrijwilligers, studenten en wetenschappers realiseerde het Taalmuseum een nieuwe, interactieve website voor de Leidse muurgedichten, met over elk muurgedicht een verhaal. Op basis van je locatie toont de site informatie over het meest nabije muurgedicht. Je kunt gedichten beluisteren, fiets- en wandelroutes langs de gedichten volgen en ontdekt meer over de achtergrond en betekenis van ieder gedicht. Ontdek alles via www.muurgedichten.nl 

Als muren spreken; verhalen bij de Muurgedichten van Leiden was te zien van in 2017 te zien in Old School en het Stadhuis.