Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal

14 oktober 2017

In Leiden is in het straatbeeld poëzie in vele vreemde talen te vinden. Bij de muurgedichten ontbreekt echter een belangrijke Nederlandse taal: Nederlandse Gebarentaal. Ten onrechte, want ook in deze taal wordt poëzie gemaakt. Op 14 oktober 2017 heeft Leiden daarom een wereldprimeur: in de Leidse Hortus Botanicus wordt het eerste muurgedicht in gebarentaal onthuld. In overleg met de Universiteit Leiden is gekozen voor een gedicht van Wim Emmerik (1940-2015), een van Nederlands bekendste dichters in Nederlandse Gebarentaal en jarenlang een belangrijke onderzoeker en voorvechter van deze taal.

Nederlandse Gebarentaal

Wie doof wordt geboren of jong doof wordt, ontwikkelt vaak een gebarentaal als eerste taal. Lang werd het gebruik van gebarentaal op dovenscholen echter ontmoedigd of zelfs verboden. Dit veranderde langzaam toen duidelijk werd dat gebarentalen volwaardige talen zijn. Nederlandse Gebarentaal telt tegenwoordig zo’n 10.000 tot 15.000 gebruikers. De taal is de afgelopen decennia gestandaardiseerd - er verschenen bijvoorbeeld woordenboeken en wetenschappelijke beschrijvingen - en wordt erkend als belangrijk onderdeel van de Dovencultuur. Een wetsvoorstel om gebarentaal te erkennen als officiële Nederlandse taal ligt momenteel voor advies bij de Raad van State.

Crowdfunding 

Het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal toont een voor velen onbekende vorm van poëzie en is daarmee een mooie aanvulling op de muurgedichten die Leiden rijk is. Maar om dit te realiseren is geld nodig. Zo moet de locatie gereed worden gemaakt en is een speciaal scherm nodig zodat het videogedicht onder alle omstandigheden goed te zien is. Via crowdfunding wordt het nog benodigde bedrag bijeengebracht. Draag ook bij via de actiepagina op Voordekunst.


Initiatiefnemers

Het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal wordt gerealiseerd door het Taalmuseum Leiden, in samenwerking met stichting TEGEN-BEELD, de Hortus Botanicus en de Universiteit Leiden (LUCL). Het project kan worden gerealiseerd dankzij de financiële steun van Fonds 1818, LUCL, LSC-VVSL 1967 en het Nationaal Dovenfonds. Polder is onderdeel van een serie filmgedichten in gebarentaal (verzameld op de dvd Bewogendie geregisseerd zijn door filmmaker Leendert Pot en Anja Hiddinga.