Gebarentaal festival

14 oktober 2017


Op zaterdag 14 oktober 2017 organiseert het Taalmuseum een gebarentaalfestival in de Leidse Hortus Botanicus. Tijdens het Gebarentaalfestival vieren we de rijkdom van Nederlandse Gebarentaal. Doven, slechthorenden en horenden ontmoeten elkaar bij een programma rond poëzie en taal, met onder andere optredens, workshops en lezingen. Als afsluiting wordt het allereerste Muurgedicht in gebarentaal ter wereld onthuld. 

Praktische informatie

Datum: zaterdag 14 oktober
Tijd: 10.00 - 18.00 uur 
Locatie: Oranjerie van de Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden 
Toegangsprijs: middagprogramma 14.00 - 18.00 uur gratis; ochtendprogramma met workshop, rondleiding Hortus in NGT en lunch: €40,00 
Aanmelden en informatie: info@taalmuseumleiden.nl

Meer informatie ochtendprogramma
In de ochtend is er een workshop Visual Vernacular door Giuseppe Giuranna (alleen voor NGT-gebruikers) en een workshop Beginselen van Nederlandse Gebarentaal door Michiel Bouw. Kaarten voor de workshops zijn te verkrijgen via de crowdfundingpagina voor het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal, door te kiezen voor de donatie van €40,00 óf door te mailen naar info@taalmuseumleiden.nl. Deelnemers krijgen daarvoor toegang tot de workshop, een goed verzorgde lunch en een rondleiding in Nederlandse Gebarentaal (met tolk) door de Hortus Botanicus.

Meer informatie middagprogramma
Het middaggedeelte start om 14.00 uur en bestaat uit optredens, presentaties, een mini-tentoonstelling en de onthulling van het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal. Het middagprogramma is voor iedereen gratis toegankelijk. Graag aanmelden via info@taalmuseumleiden.nl 
 

Programma-overzicht

9:30 Inloop met koffie en thee

9.45 - 13.00 Workshops Visual Vernacular door Giuseppe Giuranna of Workshop Beginselen van Nederlandse Gebarentaal door Michiel Bouw

In de ochtend vinden twee workshops plaats: een workshop Visual Vernacular door Giuseppe Giuranna (alleen voor NGT-gebruikers) en een workshop Gebarentaal voor beginners door Michiel Bouw (voor niet NGT-gebruikers). Per workshop kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Meedoen? Kies dan op de crowdfundingpagina voor het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal voor de tegenprestatie van €40,00. 

13.00 Lunch voor de workshopbezoekers met aansluitend rondleiding door de Hortus in Nederlandse Gebarentaal, met tolk

14:00 Oranjerie open voor publiek, met mogelijkheid van bezoek aan tentoonstelling 

In een kleine tentoonstelling is werk van Jascha Blume, Elisa Hartog en Ian Sanborn te zien. 
Elisa Hartog studeerde af aan de Fotovakschool in Amsterdam. Tijdens haar studie maakte ze de serie 'Story in Silence' gemaakt een project over het stille leven van dove en slechthorende mensen. 
Jascha Blume studeerde aan de Rietveld Academie. Beïnvloed door zijn doofheid, beleeft hij de wereld op zijn eigen manier, zonder geluid. Hij onderzoekt in zijn kunstwerk 'De Gebarentaaltolk en Ik' wat er in het vertolkproces gebeurt wanneer hij in gesprek is met een horend persoon. 
Ian Sanborn is een Californische kunstenaar, acteur en leraar. Hij staat o.a. al 9 jaar lang regelmatig op de planken bij The National Theatre of the Deaf, waar American Sing Language en de gesproken Engelse taal actief naast elkaar worden gebruikt in elke productie. 

14.15 Welkomstwoord door Roos Wattel (Wat Telt!) en start plenaire programma
Roos Wattel van Wat Telt! heet iedereen welkom. Wat Telt! streeft naar een maatschappij waarin doven en slechthorenden volledig kunnen meedoen, op basis van gelijkwaardigheid.

14:30 Tony Bloem over De geboorte van poëzie in Gebarentaal
In 1990 nam Ruud Janssen van Vi-taal initiatief om poëzie in Gebarentaal te presenteren. Dove dichters als Wim Emmerik en Gert-jan de Kleer en horende dichters als Ernst van Altena en Simon Vinkenoog vertaalden elkaars gedichten. Het resultaat was verbluffend en vernieuwend. Vanaf dat moment was poëzie in Gebarentaal in Nederland niet meer weg te denken. Tony Bloem speelde een grote rol in de organisatie van de poëzie-evenementen.

15:00 Voordracht gedicht door Selena Waas
Selena Waas richt zich met haar bedrijf Heart for hands o.a. op dichten in Nederlandse Gebarentaal. Wim Emmerik was korte tijd een mentor voor Selena. Hij leerde haar vele kinderrijmpjes en het gebruik van metaforen, een belangrijk onderdeel in de gebarenpoëzie. Door zijn passie heeft zij kennis gemaakt met gebarenpoëzie en is het eerste zaadje bij haar geplant. Selena draagt het gedicht 'Het Zaadje' voor, dat symbool staat voor gebarentaal als levende taal.

15:15 Korte pauze

15:30 Presentatie nieuwe website over de poëzie van Wim Emmerik: www.wimemmerik.nl 
Op deze nieuwe website zal alle poëzie van Wim Emmerik te zien zijn. Ellen Nauta, oud-collega van Wim Emmerik aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zal de website onthullen en toelichten. 

15:45 Performance Visual Vernacular door Giuseppe Giuranna + Q&A
De Italiaan Giuseppe Giuranna is een internationaal bekende meester in Visual Vernacular. Hij geeft al jaren over de hele wereld optredens en workshops in deze kunstvorm. Visual vernacular is een unieke theatervorm, hoofdzakelijk beoefend door dove artiesten. De elementen uit poëzie en mime maken deze vorm van theater een zeer krachtige en expressieve manier van vertelling. Er wordt gebruik gemaakt van gebarentaal, uitbeelding en gezichtsuitdrukking, alles wordt uit de kast gehaald om de wereld in al haar complexiteit uit te beelden.

16:15 Jean Couprie deelt herinneringen aan Wim Emmerik
Al meer dan 50 jaar steekt Jean Couprie zijn energie in het oprichten en het internationaal op de kaart zetten van doventheater. Daarnaast was Jean een goede vriend Wim Emmerik, samen hebben zij jaren theater gemaakt. Couprie deelt zijn herinneringen aan Wim Emmerik. 

16:30 Onthulling Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal
Als afsluiting van het Gebarentaalfestival onthullen het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD het eerste Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal in de Leidse Hortus Botanicus. Het muurgedicht bestaat uit een doorlopende weergave van het gedicht 'Polder' van Wim Emmerik. Meer informatie hierover is te vinden op de speciale pagina over het Muurgedicht en op de crowdfundingpagina op Voordekunst.  Draag je ook bij aan dit bijzondere Muurgedicht?

16:45 Borrel


Partners
Taalmuseum Leiden werkt bij de organisatie van het Gebarentaalfestival samen met Wat Telt! Wat Telt! streeft naar een maatschappij waarin doven en slechthorenden volledig kunnen meedoen, op basis van gelijkwaardigheid. 
Het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal wordt gerealiseerd door het Taalmuseum Leiden, in samenwerking met stichting TEGEN-BEELD, de Hortus Botanicus en de Universiteit Leiden (LUCL). Het project kan worden gerealiseerd dankzij de financiële steun van Fonds 1818, LUCL, LSC-VVSL 1967 en het Nationaal Dovenfonds. Polder is onderdeel van een serie filmgedichten in gebarentaal (verzameld op de dvd Bewogen) die geregisseerd zijn door filmmaker Leendert Pot en Anja Hiddinga.