Het eb en vloed van taal

Taal verandert. Taal beweegt. Altijd. Grammaticale regels veranderen. Uitspraak verandert. Talen worden geboren en sterven. De ene taal wordt dominant, de ander steeds minder gebruikt. Woorden worden bedacht en verdwijnen. Wat vandaag “goed” is, is morgen “fout”. En wat “fout” is, wordt toch nog gebruikt. Wie bepaalt overigens wat goed en fout is? Wie heeft de macht over taal en heeft de taal zelf macht? Kortom, hoe werkt het eb en vloed van de taal? Over deze en andere vragen gaat schreef Marten van der Meulen in opdracht van het Taalmuseum Leiden een boek: Het eb en vloed van taal.

• 2016-12/eb-en-vloed.jpg

Het eb en vloed van taal bevat korte teksten over taal. Over de geschiedenis, over grenzen, over macht en invloed. Het is een introductie op het meest fascinerende, levendige en gevarieerde levende systeem dat wij kennen: onze taal. De teksten hebben niet het doel te oordelen en de schrijver heeft niet alle wijsheid in pacht. Want over taal is veel te zeggen, maar zeker weten doen we verrassend weinig. Dit boekje wil dan ook prikkelen. Het wil aanzetten tot nadenken over hoe taal ons leven vormt. En hoe wij het leven van een taal vormen.

Voor het Taalmuseum Leiden is dit boek een introductie. Het museum wil vooral laten zien dat taal een open systeem is, waar iedereen op een bepaalde mate invloed op kan hebben, en waarbinnen iedereen zijn of haar eigen positie inneemt. Een groter bewustzijn van de mogelijkheden van taal helpt mensen vrijer en zelfverzekerder door het leven te bewegen. Dat wil het museum graag laten zien en daar is dit boekje een eerste stap in.

Lees via het menu links alvast enkele fragmenten. Wil je Het eb en vloed van taal bestellen? Dat kan in de webwinkel van partner Onze Taal.