Themadag Chinese taal en cultuur

29 oktober 2017

Van klank tot karakter: taal en schrift in China

Is Chinees de moeilijkste taal ter wereld? Spreken alle Chinezen Chinees? En hoeveel Chinese karakters zijn er eigenlijk? Ontdek feiten en fabels over taal en schrift in China op de themadag Van klank tot karakter: taal en schrift in China van het Taalmuseum Leiden, op zondag 29 oktober in BplusC.

Leiden staat in het teken van Azië dit jaar, in het Leiden Asia Year. Bij de Aziatische talen springt één ding direct in het oog: ze hebben vaak een eigen schrift. Dit maakt ze voor ons moeilijk te doorgronden en werkt mythes in de hand, zoals dat Aziatische talen moeilijker zijn dan Europese talen. Het Taalmuseum en BplusC slaan de handen ineen en laten bezoekers deze zondag de rijkdom van de Chinese taaltradities en schriftcultuur ervaren.

Minicolleges 
Volg een minicollege en ontdek hoe het zit met de talen van China en wat er in Leiden zoal aan Chinees te zien is. Drie experts nemen je mee in hun onderzoeksgebied en vertellen je alles over de relatie tussen taal en karakters, over Chinees binnen en buiten China en over vormgeving en ontwikkeling van Chinese karakters.

Leer kalligraferen
Chinese kalligrafie is al eeuwenlang een van de belangrijkste Chinese kunst- en cultuuruitingen. Op de themadag kun je deelnemen aan een gratis workshop Chinese kalligrafie door Cara Yuan. Met penseel leert zij je de beginselen van deze kunstvorm. Er vinden twee workshops plaats, een voor volwassenen en een voor kinderen.


Workshop kalligrafie

Leiden en China
De Leidse universiteit is al meer dan 150 jaar dé plek in Nederland voor kennis over Chinese talen en culturen. Het Taalmuseum neemt deze lange traditie als uitgangspunt voor een tentoonstelling, die in samenwerking met dr. Jeroen Wiedenhof wordt samengested.

De themadag China vindt plaats op 29 oktober van 13.00 tot 17.00 uur bij BplusC aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. De toegang is gratis. Let op: voor de workshop voor volwassenen zijn slechts 15 plekken beschikbaar, aan de kinderworkshop kunnen 10 kinderen (vanaf 8 jaar) deelnemen. Zeker zijn van een plekje? Geef je dan op via info@taalmuseumleiden.nl o.v.v. Themadag China.