Azië in Leiden

Al eeuwenlang zijn er contacten tussen Leiden en Azië. De Leidse museum- en bibliotheekcollecties herbergen veel materiaal dat ooit door wetenschappers uit Azië werd meegenomen. Anno 2017 is Leiden een topcentrum voor onderzoek, onderwijs, collecties en expertise op het gebied van Azië. Die positie wordt dit jaar gevierd door de Universiteit Leiden, de gemeente en culturele partners in het Leiden Asia Year.

Het Taalmuseum Leiden levert hieraan een bijdrage. Wij gaan op zoek naar de verhalen achter Aziatische taal in het Leidse straatbeeld en richten ons daarbij in het bijzonder op schrift. Wat vertellen de karakters op Chinese restaurants in Leiden ons bijvoorbeeld? Waarom gebruiken de meeste Japanse, Indiase, Indonesische en Thaise restaurants in Leiden juist geen Aziatische karakters op de gevel? Wat zegt dit bijvoorbeeld over hoe deze talen worden gebruikt? Experts van de Universiteit Leiden gaan in Azie in Leiden in op hoe Aziatisch talen worden gesproken en geschreven, vroeger en nu, en laten zien wat daarvan in Leiden terug te vinden is.

Deze activiteit wordt ontwikkeld in samenwerking met BplusC en de Universiteit Leiden. Data, locatie en sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.